• image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

112 is het landelijke alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance bij spoedeisende situaties. Het nummer is gratis en kan met iedere telefoon gebeld worden. De centralist meldt zich aan de telefoon met: '112 alarmcentrale, van wie wilt u hulp (ambulance, brandweer of politie). Ook wil hij weten:
 - waar het is gebeurd;
 - wat er is gebeurd;
 - hoeveel slachtoffers er zijn;
 - of de slachtoffers aanspreekbaar of buiten bewustzijn zijn.

Indien u met een vast telefoontoestel belt, krijgt u direct contact met de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten. Belt u met een mobiele telefoon? Dan krijgt u eerst de landelijke meldkamer in Driebergen. U wordt daarna direct doorgeschakeld met de specifieke centrale die voor u hulp gaat regelen. Pas dan hoeft u het volledige verhaal te vertellen.

U heeft een ambulance nodig
De verpleegkundige centralist vraagt wat er precies aan de hand is en bepaalt of er een ambulance naar u toe wordt gestuurd. Ook kan hij instructies geven wat u het beste kunt doen totdat de ambulance arriveert. De centralist vraagt uw telefoonnummer voor het geval de ambulance u onverhoopt niet meteen kan vinden. De centralist kan ook tot de conclusie komen dat andere medische hulp op dat moment beter is. Volg de aanwijzingen van de centralist altijd op.
 
Hoe lang doet de ambulance er over?
Bij een levensbedreigende situatie komt de ambulance met spoed naar u toe. Het is wettelijk bepaald dat de ambulance dan binnen vijftien minuten bij u moet zijn.
Is de situatie niet levensbedreigend, dan kan het wat langer duren. Spoedritten gaan namelijk altijd voor.
Bent u moeilijk bereikbaar of slecht zichtbaar vanaf de openbare weg? Laat dan iemand buiten de ambulance opwachten.
 
Wat gebeurt er als de ambulance er is?
De verpleegkundige beoordeelt de situatie en bepaalt meestal wat er moet gebeuren. Hij zal u snel en zorgvuldig onderzoeken volgens een standaard werkwijze. Dat kan een volledig lichamelijk onderzoek zijn of een plaatselijk onderzoek, afhankelijk van uw klachten. Hij kan ter plaatse uw bewustzijn, ademhaling en hartfunctie beoordelen en u direct behandelen.

Als vervoer naar een ziekenhuis noodzakelijk is, zal de verpleegkundige uw conditie – indien nodig met medicijnen – zoveel mogelijk verbeteren. Zo kunt u veilig vervoerd worden. De hele behandeling gebeurt volledig volgens een landelijk vastgesteld protocol.

Het is ook mogelijk dat u niet direct medische verzorging nodig heeft. In dat geval zal de verpleegkundige u adviseren wat u het beste kunt doen. Hij kan ook de huisarts op de hoogte stellen en de zorg aan hem overdragen.